Modelfotografie met reportageflitser door Patrick en Geert.
Hierin werd op een praktische manier uitgelegd hoe je tewerk gaat om de beste resultaten te krijgen met je externe flits.
Verschillende gebruiksmogelijkheden kwamen aan bod. Debby diende als testmodel.
Je kan deze informatie ook vinden in het boek van Piet van den Eynde : Digitale fotografie, flitsen.
Hieronder vind je de uiteenzetting van Patrick en Geert terug.
Na de pauze had Peter het ook nog een filmpje van Zack Arias over reisfotografie/ straatfotografie en ook de foto’s op de website werden bekeken en bewonderd.
Er wordt nog naar onderwerpen gezocht om te bespreken. Graag inbreng van de leden.
De data voor de volgende activiteiten/besprekingen liggen al vast tot januari. Zie agenda.
Activiteiten rond fotografie die elders plaatsvinden mogen ook vermeld worden.
Alle weetjes zijn welkom.
Verslagje: IsabelleM
Hierbij een korte toelichting ivm „off camera flash” uiteenzetting.
Vandaag hebben Greet & Patrick het gehad over „off camera flash” en het gebruik ervan kort toegelicht.
Geert heeft in eerste instantie een aantal begrippen uitgelegd, waaronder het richtgetal van de flitser; Verder heeft hij kort stilgestaan met 4 wetmatigheden met name :
totale belichting = omgevingsbelichting + flits belichting;
de omgekeerde kwadraten wet – hetgeen wil zeggen dat Power = 1/d2 met andere woorden – als ik de flitsafstand tot onderwerp van 1 meter naar 2 meter breng dan is de flits 1/4 minder krachtig – hetzelfde geld ook dat wanneer ik op volle kracht van de flitser zit en ik halveer de afstand (1/2) – dan wordt men flits 4 keer krachtiger;
Verder heeft men bij het „bouncen” dat de invalshoek van het licht gelijk is aan de uitvalshoek en neemt het licht de kleur over van het oppervlak en tot slot sluitersnelheid bepaald omgevingslicht en diafragma bepaald het flitslicht zolang de sluitersnelheid kleiner is of gelijk aan de max. synchro tijd (voor de meeste toestellen 1/200 of 1/320).
Patrick heeft deze theorie dan gedemonstreerd tijdens een korte praktijksessie; om de externe flitser aan te sturen heeft men in principe een aantal mogelijkheden zoals het gebruik van een zender en ontvanger; het eerste systeem – kostprijs 15-30 eur werkt infrarood en kan de flitser enkel manueel bedienen; men dient telkens de sterkte van de flitser aan te passen op de flitser zelf of zoals eerder geleerd de flitser tov onderwerp verplaatsen.
Een tweede manier die Patrick toegelicht heeft is gebruik te maken van het besturingsysteem van de camera dmv. de cameraflitser die dan gebruikt wordt als commander. Men kan bij de meest geavanceerde toestellen nu de flitser zowel manueel als in TTL (DDL) gebruiken. Met sommige camera’s is het zelfs mogelijk om in hypersync (s > 1/200 of 1/250 sec); op die manier kan men in volle zonlicht toch nog met grote opening (f) fotograferen en op die manier weinig scherpte diepte in de foto behouden. Hou er echter rekening mee dat de power van de flits met een aantal stops afneemt agv hypersync fotograferen; Hier kan men nu de sterkte van de flitser aanpassen in het fototoestel zelf en dient men niet telkens naar de flitser te gaan voor eventuele correcties.
Het nadeel van de 2 bovenvermelde methodes is dat de flitser de flits van de camera altijd moet zien via het infrarood oog – ook de trigger en ontvanger dienen mekaar „te zien” ; een andere manier om dit op te lossen is te werken met radio triggers welke een radio signaal uitsturen. Op die manier kan je de flitser zelfs achter een muur aansturen.
Patrick heeft hier het systeem van Pocketwizard TT5 – TT1 & AC3 controller getoond. Met dit systeem is het mogelijk om zowel in TTL als Manueel te werken; aanpassen van de flitssterkte kan eenvoudig op de AC3 controller door aan de knopjes te draaien. Super eenvoudig om te bedienen. Ook heeft dit systeem de mogelijkheid om in hypersync te fotograferen. Tijdens de demonstratie leek dit niet te werken. De reden hiervoor bleek nadien dat de batterij van het fototoestel nog minstens 50% of meer aan power nodig heeft – anders werkt de Hypersync manier niet. Zo zie je maar, voor elk probleem is er een oplossing 😉
Zoals jullie weten is de lichtoppervlakte van een flitser klein tov model – waardoor je hard licht krijgt; dit kan men oplossen door de oppervlakte van het licht te vergroten dmv het gebruik van een softbox – Patrick heeft hier het systeem van Interfit getoond. Om tot slot een finale foto te maken van ons Model Debby – bedankt Debby om ons te assisteren als model !
